2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на Родината
2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на Родината / Музеен архив

Отбелязваме деня на Ботев и на загиналите за свободта на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна ще бъдат пуснати в продължение на 3 мин. По това време в Габрово ще бъдат поднесени венци пред паметника на Никола Войновски. Учители и ученици от училище "Христо Ботев" ще отбележат своя патронен празник.

Никола Войновски е роден в Габрово на 9 ноември 1849 г. Учи в юнкерското Николаевско училище в Одеса. През 1875 г. се среща в Христо Ботев, който отива там с призив към българите в руската армия да се включат в подготвяното въстание в България. Никола Войновски е обявен от Ботев за "военен ръководител" на четата, а след убийството на Войводата габровецът повежда групата бунтовници. На 15 юни 1876 г. Никола Войновски е убит от потерята, която води бой с борците за българска свобода.

Днес по инициатива на църковното настоятелство на храм "Свети Йоан Предтеча" /църквата в кв. Камъка в Габрово/ пред морената на Тодор Каблешков ще бъде отслужена панихида в памет на поборниците за вярата и свободата на отечеството.