166 780 лв. са постъпили в бюджета от заловена контрабанда с цигари и алкохол през 2014 г.
166 780 лв. са постъпили в бюджета от заловена контрабанда с цигари и алкохол през 2014 г. / DarikNews.bg, архив

Предотвратените щети за бюджета от невнесения акциз на заловените контрабандни стоки в област Габрово през 2014 г. възлизат на 166 780 лева.

Открити са 770 200 къса цигари, 139 кг. насипен тютюн и 1170 литра наливен алкохол (при едва 28 литра през 2013 г.), съобщиха от полицията.

128 икономически престъпления са регистрирани през миналата година на територията на област Габрово.

Най-голям е броят на  престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система – 52,34% от всички регистрирани.

Делът на документните престъпления е 27,34%, а на тези против собствеността е 14,6%.

Основните приоритети в работата на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ са разкриване на престъпления против паричната, кредитна, финансовата и данъчно осигурителната система на страната, престъпления свързани с неправомерно изразходване на средства, предоставени от Европейския съюз, работа по документни престъпления във всички сфери на икономиката, и престъпления против митническия режим на страната.

Планирани  и проведени са съвместни специализирани полицейски операции с инспектори от митническите бюра в Габрово и Севлиево, при които са извършени проверки на множество обекти, МПС и физически лица.

Планирани и проведени са специализирани полицейски операции за противодействие на престъпления, свързани с незаконен дърводобив и бракониерски лов и риболов.

Наложени са 75 административни санкции по закона за горите, 25 - по закона за рибарство и аквакултури, и 2 - по закона за лова.