13 ученици от областта попадат във финалната класация на проект 1000 стипендии
13 ученици от областта попадат във финалната класация на проект 1000 стипендии / Комунитас

13 ученици от Габрово, Севлиево и Дряново попадат във финалната класация на проект "1000 стипендии" на фондация „Комунитас”. Пенка Петрова и Румен Трифонов са класирани в раздел "учители наставници". Стипендиите за ученици са 4 вида - основна, изключителна, поощрителна и специална.

Боряна Тодорова в 10 клас от  Габрово получава специалната стипендия в категория литература. Тя е за кандидати, явили се на интервю за СИУ, защитили успешно задълбочеността на знанията и уменията си и със сериозна заявка за СИУ. Тази категория включва и кандидати, участвали в конкурса за основна стипендия, с открояващо се и много силно представяне. Параметрите на специалната  стипендия  са - 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 400 лева, право на консултации със специалистите и достъп до Форума на "1000 стипендии".

Основната стипендия  е гръбнакът на проект "1000 стипендии". Получават я кандидатите, които и в двата кръга на състезанието успяват да представят както своите знания и умения в конкретните области, така и широта и богатство на общата култура, аналитичност и критичност. Параметрите на основната  стипендия са - 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до Форума на "1000 стипендии". Учениците, които са класирани за основна стипендия са - Андреян Димитров Недялков (Габрово, 12 клас, история), Васил Даниелов Пашов, Дряново (12 клас, информатика и ИТ), Дарена Светослава Христова Димитрова (Дряново, 10 клас, музика - инструментални изпълнители), Константин Бойков Рачев (Севлиево, 12 клас, информатика и ИТ), Кристина Василева Кордова (Габрово, 11 клас, ИВИ), Мария Десислава Христова Димитрова, Дряново (10 клас, музика - инструментални изпълнители), Цветина Ивайлова Колева (Габрово, 11 клас, математика), Юлия Юли Стефанова (Габрово, 9 клас, литература).

Проект "1000 стипендии" е създаден, за да стимулира ученици  от основно и средно образователно  ниво в България, които демонстрират интерес към учението, талант в  сферата на обществените, естествените науки и изкуството и желание  за бъдещо личностно развитие. "1000 стипендии" e поощрение не само на потенциала, дарбата и уменията, но и на оригиналността, аналитичността и стимулиращата образователна среда. Воден от стремежа за постигане на висок коефициент на обществено полезно действие, "1000 стипендии" е планиран като дългогодишен проект.

Целите на проекта  са да открива и насърчава деца със способности и интерес  към личностно развитие, да оказва финансова и консултантска подкрепа и да стимулира стремеж към знание и качествена промяна в личния и интелектуалния статус на стипендианта. Проектът си поставя за цел и да провокира вглеждане в общочовешките и европейските ценности като част от интелектуалното и духовно израстване на младите хора в България. За постигането на тези цели проектът осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредити на деца със заложби, както и стимули за техните учители-наставници.

В проекта "1000 стипендии" е заложено да обхване и инициативни и ангажирани учители, които от самото начало се съгласяват да подкрепят стипендианта и да му оказват допълнителна помощ в учебната подготовка и в развитието на конкретните му интереси.

За да е валидно участие в екип, задължителни са следните условия: учителят да е преподавател в областта на интерес, посочен като водещ от ученика, да е преподавател в училището на ученика или в общинския детски комплекс, посещаван от ученика, да няма пряка родствена връзка между учител и ученик в екип.