Земеделци от Шабленско искат по-дългосрочни договори за наем на общинска земя
Земеделци от Шабленско искат по-дългосрочни договори за наем на общинска земя / Дарик Добрич, архив

Земеделци от община Шабла изразиха несъгласие договорите за наем на земеделска земя от общинския поземлен фонд да се сключват за една година и искат по-дълъг срок. Освен това те поискаха търговете да се провеждат в края на месец август, за да могат да планират стопанската си година.

Това стана на среща на председатели на земеделски кооперации, арендатори и големи зеленчукопроизводители от общината с кмета Красимир Кръстев.

Агробизнесмените помолиха за коректно отношение от страна на инвеститорите - собственици на ветрогонератори, като настояха да се спазват законовите разпоредби при трасиране на пътищата, осигуряващи им достъп до съоръженията.

По въпросите, отнасящи се до оземляването на малоимотни и безимотни граждани, чиито договори са изтекли, кметът отговори, че те могат да придобият отново правата си, ако подадат заявления в общинската земеделска служба и се открие процедура за оземляването им, според действащите правила.

Красимир Кръстев информира гостите си и за проблемите във водоснабдяването и електроснабдяването, за отстраняването на които общинската администрация работи активно. Като резултат бе посочено подобреното електроподаване в последните месеци, след подмяна и ремонт на съоръженията от електропреносната мрежа. Останалите аномалии са следствие на лошото състояние на трафопостовете, които са дадени за стопанисване на сдруженията за напояване. Предписанията за тях са, наемателите им да ги приведат в ред, или да ги предоставят за поддръжка на лицензирана фирма.

Изходът от проблемите на водоснабдяването и канализацията е подмяната й с нова, но за съжаление бе стопиран проектът за пълен воден цикъл на Шабла и околните села, с мотива, че общината има под 10 хил. жители, посочи Кръстев.

Той изрази готовност общинската администрация да помогне с административен труд и капацитет, ако земеделските производители го поискат, при кандидатстване по проекти пред европейските фондове.