Жителите на Кардам затвориха за кратко международния път към Румъния.

Те протестираха срещу лошото състояние на отсечката от Генерал Тошево до граничния пункт. В протеста се включиха и стопани със земеделска техника. На втори протест срещу лошия път се вдигнаха жителите на Кардам, след като ремонтът на пътя, който им бе обещан не беше довършен.

"Защо е необходимо да се случва някое пътнотранспортно произшествие, защо е необходимо да има жертви и тогава да се съсредоточи вниманието, и тогава да започнат да се правят ремонти на пътищата?!", попита Цонка Георгиева. "В ужасно състояние е, това е път, който води към границата, това е вратата на държавата", коментира още тя.

"Държавата абдикира от нас. По време на избори всички идват тук, когато трябва да се свърши нещо от държавата - тя да свърши нейните задължения към гражданите, ние не получаваме абсолютно никакъв отговор", каза и Георги Паунов.

Рашков възложи да се направи цялостен анализ на Закона за движение по пътищата

"След първия им протест, ремонтът започна с кастрене на клони, почистване на канавки и фрезоване на настилката. Днес обаче е спрян, защото пари няма. А състоянието на пътя е по-лошо отпреди", отбелязват протестиращите.

"Защо е необходимо ние през 2-3 месеца да излизаме, да късаме нерви, да чупим коли, за да напомним за себе си и да искаме да получим от държавата това, което ни се полага! За това, което сме платили", каза Цонка Георгиева.

"Потрошихме инвентари, земеделска техника, автомобили и не само ние. Тук, колкото чужденци минават, постоянно има някоя закъсала кола с накъсани гуми, колелета хвърчат на машините. Невъзможно е да се кара, зимата ще бъде ужас", оплака се Георги Паунов.

Кметът на община Генерал Тошево обясни, че комуникацията с АПИ е много активна през последните години, но резултат няма. 165 км има републиканска пътна мрежа на територията на община Генерал Тошево.

БГНЕС

"За съжаление, през последните 6 г. са направени само 13 км, равносметката за цяла област Добрич е почти същата, така че погледнато от София за съжаление сме накрая на България и това трябва да се промени от всички нас добруджанци", каза Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево.

От Областното пътно управление съобщиха, че ремонтът на пътя е отложен за май догодина. Очакванията на хората обаче са да бъдат чути и поне за зимния период участъкът да бъде обезопасен.

"Преди няколко дни, когато се обяви, че ще има протест АПИ сложиха маркировка. Но това не е достатъчно, мостът трябва да се обезопаси и големите дупки да се запълнят поне със студена смес, за да изкараме зимата", каза Георги Николов, кмет на село Кардам.

От пътната агенция обаче не предвиждат други дейности през този сезон.
БГНЕС