Започва подмяна на част от електропреносната мрежа в Шабла и Каварна
Започва подмяна на част от електропреносната мрежа в Шабла и Каварна / DarikNews.bg

НЕК започна подмяна на част от електропреносната  мрежа в района на Шабла и Каварна, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това е първата стъпка от приетия от оперативното ръководство на компанията  План за приоритетна рехабилитация и подмяна на обекти от преносната мрежа. Планът е част от ремонтната и инвестиционната програма на НЕК за реконструкция и модернизация на съществуващите подстанции и електропроводи и изграждане на нови. Изпълнението на мерките, предвидени в него, трябва да повиши сигурността на електропреносната мрежа и да сведе до минимум опасността от нови аварии като тази на 22.07.2010 г. по електропровод 110 кВ Галатея между подстанции Старо Оряхово и Лазур.  

От НЕК отчитат, че липсата на стратегия и значими инвестиции в преносната мрежа досега е довела до сериозни проблеми с електроснабдяването по българското Черноморие. Новият мениджмънт на компанията установи, че НЕК не разполага със стратегия за развитие на мрежата, за да могат да бъдат поети огромните електрически товари, свързани с присъединяването на нови ВЕИ от Североизточна България, както и със завишеното потребление вследствие на разрастването на морските курорти.  

За увеличаване на преносната способност на мрежата от НЕК ще използват при ремонтите нов тип свръхпроводими проводници. Очаква се така капацитетът на мрежата да се увеличи двойно.