Започва научната конференция В света на Дора Габе
Започва научната конференция В света на Дора Габе / netinfo

Добрич е домакин на Национална литературна научна конференция "В света на Дора Габе", която се провежда от днес до 3 октомври. Проявата е част от Националните литературни празници "Дора Габе'2008", започнали през пролетта на тази година под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Националната конференция се открива в 10.00 часа в огледална зала „Нели Божкова”.

26 доклада ще бъдат представени на научния форум. Разработки са подготвили специалисти от института за литература към БАН, университетски преподаватели, учители по български език и литература, поети и писатели. Във форума се включват още историци и изкуствоведи.  Участниците са от различни градове на страната, между които София, Варна, Пловдив, Хасково и Силистра. Конференцията се организира от Национален инициативен комитет, община Добрич и историческия музей в града. Организаторите отчитат активното участие от Добрич, от където ще се представят 7 доклада.

Всички научни разработки ще бъдат отпечатани в сборник, в който ще бъдат включени и докладите от организираната през май конференция на тема „Теменугите - Дора Габе и другите”.