/ Албена
Конференция на тема „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия” ще се проведе в курорта Албена на 14 и 15 юни.

Форумът се организира от Българската стопанска камара, съвместно с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Конференцията ще се проведе под егидата на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС `2018.

В работата на форума са поканени да участват представители на министерства, институции и сдружения от България и чужбина. Утре, началото на дебатите ще бъде дадено от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Конференцията ще бъде открита от Радосвет Радев - председател на УС на Албена АД и заместник-председател на УС на БСК, д-р Милена Ангелова - вицепрезидент на ЕИСК и Яцек Кравчик - председател на Група 1 на Европейския икономически и социален комитет.

Сред темите, които ще бъдат дискутирани по време на събитието, са „Значението на морското пространствено планиране за провеждане на интегрираната морска политика в Черноморския регион”, „Дунавската стратегия – значение на макрорегионалните стратегии в европейски контекст, приоритети на Българското председателство”, „Добавена стойност на Дунавската стратегия за насърчаване на сътрудничеството и транснационалните проекти в Черноморския и Дунавския региони”.

Ще бъдат обсъдени още потенциалът на малките семейни и традиционни предприятия да стимулират развитието и икономическия растеж в регионите и нетрадиционните форми на туризъм.

Ще бъдат представени добри практики от Гърция по темата „Как да се развие маркетинга и популяризирането на туристически дестинации”. В следобедните часове на 14 юни ще се състои среща с кметовете на Балчик и Каварна. Гостите ще посетят Двореца в Балчик и нос Калиакра, както и обекти, свързани с темата за нетрадиционните форми на туризъм.

Заключителният документ от форума ще бъде предаден на следващите страни председатели на Съвета на ЕС и на Стратегията на ЕС за Дунавския регион – Румъния и Австрия.