Започна вторият тур на президентските избори
Започна вторият тур на президентските избори / Дарик Добрич, архив

Вторият тур на президентските избори в Добричка област започна нормално, информираха от РИК. 172 086 избиратели в региона могат да упражнят правото си на глас на балотажа. Те са с 24 повече в сравнение с първия тур на изборите, като разликата идва от актуализацията на избирателните списъци.

5-ма младежи от Добрич навършват 18 години в днешния изборен ден и ще могат  да гласуват за първи път, съобщиха от служба ГРАО. В седмицата преди балотажа пълнолетие са навършили още 9 избиратели от града, които исъщо са включени в избирателните списъци.

Общо 382 са избирателните секции в региона, като две от тях са подвижни. В 15 от секциите отново ще се гласува машинно. 11 от тях са в Добрич и по две в общините Балчик и Генерал Тошево. Прави впечатление, че на първия тур на изборите едва 1201 избиратели предпочетоха да гласуват машинно. Тогава блокира и техниката за машинно гласуване в една от секциите в Добрич и се наложи да бъде заменена. От РИК не очакват проблемът да се повтори на балотажа.

За втория тур на президентските избори са осигурени 205 700 бюлетини, колкото бяха и на 6 ноември. Активността на първи тур в Добричка област достигна 50.9%. Най-високата избирателна активност беше отчетена в община Шабла, а най-ниската в община Крушари.

От Областната дирекция на МВР - Добрич увериха, че е създадена организация за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при провеждането на втория тур на изборите. През изминалата нощ няма регистрирани престъпления и инциденти, свързани с охраната на изборните места. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК и е започнал изборният процес.
В област Добрич няма нарушения на обществения ред свързани с изборите.

Служителите на звено „Български документи за самоличност” ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани, които са изгубили, повредели личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас.