32-годишният Мирослав Дяков, който държа против волята му 18-годишно момиче в Добрич, получи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Повдигнати са му две обвинения - за противозаконно лишаване от свобода повече от две денонощия по начин мъчителен и опасен за здравето на пострадалата, както и за държане на наркотици.

Това съобщи пред медиите наблюдаващият прокурор Павел Любенов. Все още не е извършена съдебно-медицинска експертиза, поради което е рано да се каже дали ще му бъде повдигнато и обвинение за причиняване на телесна повреда.

Откритото момиче в Добрич било дрогирано и малтретирано

Любенов отказа да съобщи дали момичето е изнасилвано. Има данни, че е вземала наркотици и преди случая. Пресилено е да се определя, че е отвлечена, каза прокурорът, по-скоро е отишла доброволно в жилището, като след това е била задържана против волята й.

Павел Любенов и Пламен Николов /вдясно/

18-годишната се казва Виктория и е ученичка - ще бъде 12-ти клас. Сигнал за изчезването й е подаден от майка й на 10 юли. Момичето отсъствало от къщи от 3 юли, като на 9-и изпратила на майката съобщение, че е добре и е на плаж в Каварна. Когато не се върнала, майката отишла в полицията. В сигнала посочила, че дъщеря й е с Мирослав Дяков, когото определила като неин приятел.
 
Началникът на Първо РУ на МВР Добромир Пеев каза, че Виктория е обявена за местно издирване на 13 юли, а за общодържавно - на 18 юли, но само в масивите на МВР. Издирвателните мероприятия на полицията били внимателни, за да не създадат заплаха за здравето й и многократно били компрометирани, посочи Пеев.

18-годишно момиче държано против волята му в апартамент на добричлия

До намирането на момичето довело задържането на Мирослав с наркотици до апартамента на родителите му, след което разследващите стигнали и до жилището, което той обитавал и в което държал Виктория.

Добромир Пеев


Окръжният прокурор Пламен Николов е посетил пострадалата в добричката болница, където е настанена. Тя била приета вчера с хемоглобин 35, при стандарт 120. Изгубила е около 2 литра кръв след удари по лицето.

Направен й е преглед от съдебен лекар. Няма разкъсани вътрешни органи или счупени кости. Прокурорът разказа, че момичето има множество наранявания по главата и ръцете. Има следи от гасене на цигари по лицето. Виктория споделила, че взема марихуана от една година.
 
32-годишният добричлия е осъждан 6 пъти и има 3 висящи дела. Лежал е пет пъти в затвора - за държане и за разпространение на наркотици. Има и един извършен грабеж като непълнолетен. Последно е излязъл от затвора през 2015 г.

В момента има дело в съдебна фаза и две в досъдебна в Районна прокуратура Добрич. Има данни, че е наркозависим. При гледането на мярката му в съда, той не се е признал за виновен, а защитата му посочва, че не е бил добре лекуван от зависимостите си.