/ iStock/Getty Images
Зимен фестивал "Шабла и птиците" организират за първи път на 17 и 18 декември тази година. Инициативата е на читалище "Зора" в морския град. 

Фестивалът е посветен на емблематичната за района на Приморска Добруджа червеногуша гъска, която зимува край Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Проектът на Община Шабла има за цел да повиши осведомеността и природозащитната култура на хората за този световно застрашен вид птици.

Видовете птици в света намаляват с бързи темпове

Районът на Шабла е изключително привлекателен за природолюбители, орнитолози и почитатели на специализирания вид туризъм, какъвто е наблюдението на птици, защото е богат на птиче разнообразие целогодишно, през него преминава и миграционният път на прелетните птици "Виа Понтика".

В уютна атмосфера организаторите на фестивала обещават два дни разнообразни и много интересни творчески ателиета и анимации, спектакъл с кукли, приказка с рисунки, викторина, конкурс за любителска снимка и един неочакван огнен завършек със звездите на "Палячи“. Очарованието на пъстрия зимен фестивал ще допълва базар със зимни лакомства, месни деликатеси и сгряващи напитки.