20% от морските плажове на България са концентрирани в община Шабла. Тя привлича туристите с красотата и спокойстието си, но е магнит и за любителите на диво къмпингуване.

Има сигнали, че след хората, които го практикуват, оставят тонове боклук. Местната власт вече 6-та година чака промени в законовата уредба, но регламент и до днес няма.

Галина Андреева, управител на къмпинга Дуранклуак казва: "Осново са ни българи туристите. Имаме и румънци, поляци, чехи. Не са условията кой знае какви, но няма шум, бетонни застроявания, плажът е свободен, паркингът е свободен за достъп", съобщава NovaNews

Някои обаче паркират направо на плажа, въпреки табелата "Стоп" и бариерата. 

В "Крапец" има кепмери върху дюните. "Това не са диво къмпингуващи, това са безплатно къмпингуващи", казва Иво Иванов, управител на къмпинга.
 
Мариян Жечев, кмет на община Шабла, обяснява: "Около 500 тона боклуци генерираме отпадъци  от тези зони, в които се случва свободното къмпингуване. Всичко това е за наша сметка".

Единствената санкция, която може да бъде налага в момента, е от МВР. Глобата е от 1000 до 3000 лева. Но тази глоба задължтелно се обжалва в Съда. Разноските по делата остават за сметка на бюджета на ОД на МВР-Добрич.

Плажната ивица в Крапец попада в две защитени територии по Натура 2000 - за птиците и за техните местообитания. И не на последно място стои проблемът с разрушаване на дюните. Официална карта за тях няма. Няма и табели за забрана на паркирането. Но къмпингуващите ги премахват. 

Пред разгара на сезона, който тук започва от 15 юли, местните апелират да бъде приета Наредбата за свободното къмпингуване. Междувременно любителите на дивото къмпингуване се възползват от вакуума в законодателството.
NOVA