За четвърти пореден път в Добрич се отбелязват седмици eTwinning
За четвърти пореден път в Добрич се отбелязват седмици eTwinning / sxc.hu

Седмици eTwinning е инициатива на Централното звено за координация по eTwinning в Брюксел, която се реализира всяка година през м. октомври. eTwinning е подпрограма на образователната Програма „Коменски" на Европейската комисия и се осъществява в специална платформа като прави възможно реализирането на виртуални училищни проекти в глобалната мрежа. Понастоящем програмата обединява повече от 142 000 учители от цяла Европа.

На 15 и 16 октомври в Добрич и Каварна се проведоха две модулни обучения за преподаватели от средните училища и детските градини. Обученията се проведоха съгласно плана за квалификация на педагогическите кадри на РИО - Добрич и бяха организирани от Центъра за развитие на човешките ресурси, София.

Целта на обучителите, националните еТwinning-посланици  доц.д-р Теодора Вълова от ВТУ «Св. Св. Кирил и Методий, Евгения Цветанова от Шумен и Светлана Върбанова от ФСГ «Васил Левски», Добрич, бе да запознаят участниците с платформата и нейните основни инструменти, с взаимодействието между eTwinning и Програма «Коменски», както и с възможностите за повишаване на квалификацията на учителите, които предлага програмата. И двете обучителни събития бяха посрещнати с голям интерес от педагозите в региона. В Добрич на обучението присъстваха 48 учители, а в Кавaрна -20.

Обученията бяха структурирани в три модула, всеки от които съдържаше теоретична и практическа част и завършваше с тест. В него участниците показаха степента на усвоените знания по програмата.

Като резултат в платформата бяха регистрирани повече от 50 нови учители, които много бързо намериха партньори за нови проекти. След практическото занятие за работа в проектното виртуално пространство и с допълнителните инструменти /различни програми в мрежата, подходящи за работа във виртуални проекти/, преподавателите бяха единодушни, че е необходимо и надграждащо обучение. Към екипа от обучители вече има отправени покани за следващи семинари.

Радостен е фактът, че на обученията присъстваха много млади учители, които показват голям интерес към програмата и нейните инструменти. Радва и ентусиазмът на преподаватели, които работят отдавна в платформата и дори вече са носители на Национален и Европейски знак за качество. Те също споделят, че семинарът е бил много полезен за тях.

Седмици eTwinning в Добрич ще продължат на 20. и 21.10., когато на есенните методически съвещания на преподавателите по чужди езици ще бъде представена презентацията «eTwinning в полза на чуждоезиковото обучение».