фест в градския парк
фест в градския парк / Дарик Добрич - архив
В петък и събота (14 и 15 юни) в Добрич ще се състои минифестивал, организиран от Сдружение „За теб“ - Варна, под наслов "Щък тук-там". През първия ден той е от 12.30 до 19.00 ч. на площад „Свобода“, а през втория – в Скейтпарка от 10.00 до 21.00 часа. Ще се предлагат уроци и демонстрации по скейтборд, джаги и кънки, стрийт баскетбол, ще има графити работилници. В събота от 10.00 ч. добричкият клуб по карате „Самурай“ ще проведе уроци по самозащита за жени. На финала са поканени всички, които карат велосипеди, байкове, ролери, кънки и скейтборд в Добрич за състезание.
 
Заниманията на Сдружение „За теб“ са с кауза - посветени са на пропагандиране на доброволчеството. По темата ще има нарочна лекция – от 16.00 ч. на 14 юни в Младежкия център, на която са поканени хора, работещи в социалната и образователна сфера.
 
Организацията реализира проект „Бъди доброволец! Промени света!“ чрез Европейски корпус за солидарност, заедно с 5 партньори от страната, разказа за Дарик председателят Елина Райнова. На младежите се предоставя издръжка за 12 месеца, за да се включат в регулярната дейност на различни институции - посредством работа с деца, околна среда, социални дейности и др.
 
Целта е да усвоят трудови навици и умения, да се запознаят с реална работна среда. Те стават част от дейността на неправителствени организации, на ведомства и администрации, включително общински. По този начин трупат опит и имат по-впечатляваща автобиография при кандидатстване пред работодатели в бъдеще, подчерта Райнова. Освен това се възпитава отношение към младите като част от обществото. Тя даде за пример Германия, където за младите хора е задължително да имат стаж като доброволци преди да започнат работа, което води до много позитивни ефекти, най-вече по отношение на познанието им с какво искат да се занимават в бъдеще.
 
Сдружение „За теб“ съществува от 2009 г., а от 2011 г. организира международни младежки обмени, стажове и доброволчество у нас и извън страната. В момента развива проекта си с 11 доброволци от цялата страна, които работят в НПО и образователни институции. Всички те ще се включат като модератори на заниманията в Добрич по време на двудневния фестивал.