Връчват дипломи на бакалаври от франкофонска програма по туризъм
Връчват дипломи на бакалаври от франкофонска програма по туризъм / КК Албена - пресцентър

40 студенти от Випуск ‘2011 ще получат дипломите си за степен бакалавър за специалност „Мениджмънт на хотелиерство и ресторантьорство”, съобщи директорът на Франкофонската програма по туризъм на НБУ в Албена Славянка Стамова. Церемонията ще се състои на 27 април – петък, от 16 часа в конферентната зала на петзвездния хотел „Фламинго Гранд”. На тържеството ще присъстват декани от Нов български университет, директори на факултети, представители на община Балчик, бивши и настоящи преподаватели на МХР-НБУ-Албена. Специален гост ще бъде Жан Мишел Арну - представител на Министерството на образованието на Република Франция и  съучредител на Франкофонска програма - Албена към Нов български университет.

През 2003 г. Славянка Стамова бе удостоена с най-висшия орден за развитие на международното сътрудничество, който Министерството на образованието на Франция й връчи и тя стана "кавалер на академичните палми на Франция", носител на Наполеонов орден.

Стамова е завършила е френска филология, била е преподавател 19 години в езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич, където през 1981 г. основава френската секция в дотогавашната немска гимназия. В сферата на туризма навлиза през 1994 г., когато в курорта Албена пристигат първите френски туроператори. По-късно заминава за Ница, където специализира ресторантьорство във висшето хотелиерско училище "Пол Ожие".

През 1997 г. „Албена” АД сключва договор за съвместно обучение с университета "София Антиполис" в Ница. В първия випуск студентите са само 11, всички стипендианти на "Албена" АД. Франкофонската програма навършва 15 години през тази година. Първоначално тя е съществувала като част от Международния институт по туризъм в Албена (Холандски колеж), но от 2004 г. става част от структурата на Нов български университет. До момента над 1000 студенти от България, Македония, Франция, Русия, Казахстан и други държави са получили дипломи по програмата.

От декември 2011 до февруари 2012 година 102 от 200 студенти са практикували във Франция. 95% от завършилите студенти намират реализация.

„Това е единствената програма в България, която съчетава теория, практика и стаж. Това е и най-успешният проект на министерството на образованието във Франция за висше професионално образование по хотелиерство и ресторантьорство”, посочва Славянка Стамова.

На тържественото връчване на дипломите в края на месеца са поканени всички бивши и настоящи възпитаници на франкофонската програма.