Областна комисия "Военни паметници"
Областна комисия "Военни паметници" / Областна администрация Добрич
Областна комисия „Военни паметници“ одобри предложения от общините Генерал Тошево и Добричка за вписване на два паметника в регистъра.

Единият е новооткрит военен паметник в село Бежаново - вертикален надгробен паметник, завършващ с кръст за храброст в памет на Васил Христов Василев, загинал по време на Първата световна война. Представителят на Министерство на отбраната в Комисията Радослав Симеонов уточни, че новият паметник е от рядката група на кенотафите, под които няма погребан човек. Решено бе да се изпрати становището на комисията до министъра на отбраната за вписването на паметника в регистъра.

Вторият е паметник на загиналите в село Славеево, който предстои да бъде открит на 22 септември т.г. Областната комисия ще изпрати становище до МО за вписването му в областния и национални регистри.

Радослав Симеонов призова представителите на общините да спазват изискванията за войнишки паметници като задължително изписват званието и мястото на смъртта на загиналите. То трябва да е по старшинство, а при възможност и налични средства може да се изписва и датата на смъртта.  

Одобрени са анкетни карти за завършения паметник на ген. Колев като мемориален комплекс с плочи, на които са изписани имената на загиналите, както и за реновирания паметник на загиналите пилоти край добруджанския град. Секретарят на областна комисия „Военни паметници“ пое ангажимента да актуализира регистъра с новите данни, подадени чрез анкетните карти.

До края на настоящата година общините трябва да подготвят искания за отпускане на средства за ремонт на военни паметници на своя територия. Догодина приключва програмата на Националния комитет „100 години от Първата световна война и участието на България в нея“, по която се предоставят средства на общините за реновиране на военни паметници от този период. Предстои в началото на следващата година за последно да се разглеждат постъпили искания. Остатъкът по програмата, който ще бъде предоставен на общините, е в размер на 400 000 лева, съобщи Радослав Симеонов.