Валентин Николов оглави областния предизборен щаб на НФСБ
Валентин Николов оглави областния предизборен щаб на НФСБ / Дарик Добрич

Валентин Николов застава начело на предизборния щаб на НФСБ за евроизборите в Добричка област. Това съобщи съпредседателят на партията Валери Симеонов в Добрич по време на изнесено заседание на Патриотичният фронт, обединен около Националния фронт за спасение на България/НФСБ/. Офисът на областния предизборен щаб се намира на ул. „Страцин”1 (срещу Областна управа).

Със събранието в Добрич се пристъпва към обединяване на структурите на всички партии, обединени около НФСБ за предстоящите избори за Европейски парламент през май, обясни Симеонов. По думите му това трябва да се тълкува и като начало на предизборната кампания на Патриотичния фронт. Такива изнесени съвещания се провеждат всяка седмица в различни области на страната и се създават обединени предизборни щабове. Добрич е петата област, в която НФСБ обявява началото на предизборната си кампания.

Патриотичният фронт ще се бори за трима евродепутати, обяви Валери Симеонов. Според евродепутата Слави Бинев, който също беше в Добрич, формацията трябва да изпрати в Европейския парламент поне толкова депутати, колко ще има ДПС."Ако ние изпратим по-малко евродепутати, отколкото те, значи сме загубили тази битка", коментира Бинев. НФСБ ще обяви листата си за евроизборите до края на месец март, съобщи още Валери Симеонов. В момента се правели номинации от всички партии в обединението, след което листата ще бъде утвърдена от Националния политически съвет. Патриотичният фронт залага на общата идея, а не толкова на отделните личности, коментира Симеонов. "От нас няма да чуете дитирамби за магнетични водачи и харизматични личности. Ние държим не да бъдем партия от лидерски тип, а точно обратното", посочи той.

"Тези избори са важни, защото те не са избори за Европейски парламент, а за България", коментира Слави Бинев. По думите му тукашните управляващи имали страх само от две неща - улицата и европейските институции. Според Бинев в момента е много вероятно евроскептиците да бъдат трета, дори втора политическа сила в Европейския съюз. "Ако изпратим достатъчно депутати на базата на големия евроскептичен тласък, който се очаква, е много вероятно нашата сила да бъде по-голяма и това, което казваме да бъде много по-внимателно чуто", допълни Бинев.

Валери Симеонов обяви, че НФСБ поддържа идеята в изборния кодекс да се заложи задължително гласуване, но е категорично против електронния вот. Той обаче не смята, че сега е времето за провеждане на референдум по поставените въпроси, тъй като допитването не би могло да събере нужния брой гласове, за да бъде законно. Слави Бинев пък подчерта, че НФСБ не е бил поканен за участие в дискусиите за нов избирателен кодекс.

На събранието на Патриотичния фронт в Добрич присъстваха още Борис Ячев /Председател на НИЕ/, Константин Бачийски /Зам.-председател на партия „Средна европейска класа/ и Григор Велев /председател на партия „Целокупна България”/.