Панихида за Добруджанската епопея
Панихида за Добруджанската епопея / Областна администрация Силистра
В Силистра отбелязаха годишнината от подписването на Крайовската спогодба и Възвръщането на Южна Добруджа към България. Бяха проведени няколко събития с участието на областния управител Ивелин Статев, представители на Община и Общински съвет Силистра, граждани, различни институции и организации. Специален гост бе проф. д-р Иван Гаврилов от София, дарител на училища и читалища в града.
 
Панихидата на този ден е първа по рода си от много години насам. Тя се проведе в храм „Св. св. Петър и Павел“ в памет на над 100 жители на община Силистра, дали живота си в Първата световна война и в Добруджанската епопея през 1916 г. Отслужена бе от православни отци начело с отец Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия.

Мемориал Силистра
Областна администрация Силистра

С отделна церемония в Дунавския парк бе освещаването и откриването на паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и на Възвръщането на Южна Добруджа. Слова и приветствия поднесоха кметът на общината д-р Юлиян Найденов, директорът на Регионален исторически музей Силистра д-р Николай Тодоров, проф. Димитър Игнатовски от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, който е сред съставителите на дадената под печат книга „Енциклопедия на област Силистра“. Под звуците на знакови маршове, изпълнени от Градски духов оркестър, бяха поднесени венци и цветя пред новооткритата плоча, на която са изписани поводите за нейното изграждане и текст от вечната българска войнишка клетва, позната на поколения бойни и командири.
 
Проф. д-р Иван Гаврилов продължи благотворителната си дейност в полза на Силистра с нов дар – две икони на св. Георги Победоносец, изработени специално, за да бъде едната в катедралния православен храм в крайдунавския град, а другата - част от музейната експозиция в крепостта „Меджиди табия“.