В село Росеново ще строят параклис
В село Росеново ще строят параклис / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Нов православен храм ще има в Добричко. В село Росеново, община Добричка, скоро ще започне изграждането на параклис, който ще носи името на Йоан Кръстител. Свещеник на района е отец Емануил от храм „Св. Троица" в Добрич. Идеята е развита от него и кметицата Иванка Костова, която е на този пост от миналата година. Те сформират църковно настоятелство от петима души и започват работа - оформят документи, избират мястото и вече имат разрешение за строеж от Общинския съвет. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за строителството, каза за Дарик кметицата. Тя се надява всичко да се случи бързо, защото местните хора чакат с нетърпение да имат свой храм, тъй като трудно посещават съседното село, което е на 5 км.

Параклисът ще се гради само с дарения, вече има обещани доста средства, разказа още Костова. Тя държи много на качеството и на сроковете, които ще дадат бъдещите майстори. Все още няма яснота как ще изглежда отвътре параклиса - всичко зависи от събраните средства. Вече се знае обаче, че от кметството ще озеленят района и ще сложат пейки, за да могат хората да спират край параклиса и да разговарят.

В Росеново живеят 150 души, средната възраст е 75 години, но има и деца. За жалост тази година е закрита детската градина и всички учащи пътуват до съседното Божурово. Изпращаме ги и ги посрещаме всеки ден, защото нали това е нашето бъдеще - младите, казва кметицата. Тя обяснява, че Росеново е много спокойно и хубаво място за живеене, има българи и роми, но няма разделение между тях, всички живеят в хармония. Новият храм й дава надежда, че хората ще се чувстват по-добре. „Всичко ще се нареди, вярвам твърдо", усмихва се младата кметица.