Отриват нов православен храм в село Василево
Отриват нов православен храм в село Василево / архив

Нов православен храм се открива днес в с. Василево, община Генерал Тошево, съобщават оттам. Храмът носи името „Св. Еразъм Охридски”, а на днешната дата Българската православна църква почита християнския светец. В селото днес ще се състои и ежегодният събор.

Празничният за Василево ден започна в 8.00 часа с  утринна служба на отец Петър. Новият храм ще бъде осветен от Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил. По църковните канони, веднага след освещаването, ще бъде проведена Света божествена литургия. Ритуалът по откриването на православното здание ще завърши с курбан за всички присъстващи на събитието миряни.

Храм „Св. Еразъм Охридски” е първият в България с това име. Строителството на църквата приключи в изключителни кратки срокове, за което освен Община Генерал Тошево помогнаха много граждани, фирми и земеделски стопани. Храмът се намира в центъра на селото, непосредствено до читалището и кметството. Освен с красива архитектура, средището на християнската вяра ще впечатлява жители и гости на добруджанското село и със златистите си куполи. В най-скоро време се очаква да бъде завършен и иконостасът, който се резбова в друго тошевско село -  Дъбовик.