Започна фестивалът за старинна музика
Започна фестивалът за старинна музика / община Каварна

В Каварна бе открит 11-ият  Национален фестивал за старинна музика, песен и танц „Страваганца 2017”. До 15 август морският град ще бъде  домакин на единствения по рода си музикален форум. Изявите ще се състоят в художествената галерия „Христо Градечлиев“, на площада пред черквата „Успение Богородично“, нос Калиакра и в село Българево. Ще звучи старинна барокова музика и християнски песни в изпълнение на начинаещи и утвърдени изпълнители и хорове.

Началото на поредното издание на фестивала даде артистичният му директор - оперната прима Петя Плугчиева.

Музикалната част на програмата започна с концерт дуо „Магнифик“ - София Василева, флейта и Стоян Мартинов - пиано. Творческата кариера на двамата изпълнители е започнала през 2010- та година от изданията на фестивала. Василева е ученичка на провеждалата в Каварна майсторски класове по флейта проф. Лидия Ошавкова, солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”- София, лауреат на множество конкурси. Мартинов е пианист с богата творческа биография.

Проявата е съпътствана от две изложби,  фотографска  - „Духовността на старинна Каталуния“ на Стоян Стоянов, и живописна - на Веселин Дойчев. Авторът на фотоизложбата Стоян Стоянов живее и работи в Испания. Желанието му  е със средствата от продажбата на творбите да се подпомогне  лечението на бивша каварненска спортистка от хандбален клуб „Калиакра“. Художникът Веселин Дойчев е от Добрич и показа пред публика картини маслена живопис, акварел и рисунки с молив.