Зумба парти и концерт за Първа пролет
Зумба парти и концерт за Първа пролет / Дарик Добрич
Специална група по зумба за хора,  които се борят с рак на гърдата ще бъде сформирана в Добрич. Това сподели в ефира на Дарик Стоян Стоянов – един от първите лицензирани инструктори по зумба в страната и ръководител на клуб "Алегрия". Съвсем скоро той е придобил квалификация за танцова терапия, насочена към хора, страдащи от рак на гърдата. Проектът Dancing WithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт”, е насочен към популяризиране на физическата активност под формата на танц при жени, преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение. Идеята е те да се включат в умерена физическа активност, да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресия, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да упражняват физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние.

 „Оказа се, че не само жени страдат от това заболяване. По време на обучението си имах шанса и късмета да се уча от хора, преживели тази болест. За да влязат в залата преди всичко тези хора трябва да преодолеят психическата бариера, което е най-важното”  - сподели зумба инструкторът. По думите му създател на специалната програма е Каролин Смит – световноизвестен танцьор и хогеограф на спортни танци, която е била засегната от тази болест. Тя създава специален танцов протокол, за да помогне на хората със специфични физически потребности.

В началото на септември ще стартира набирането на желаещи за събиране на група в Добрич, а през октомври вероятно ще започне и самата танцова терапия, обяви Стоянов.  Той е категоричен, че физически и психически борещите се с рак на гърдата се повлияват много добре от тази терапия. До момента в България само в шест от градовете  има обучени инструктори  да водят подобни програми.
 
Танците са адаптирани към специфичните способности на хората в групата, обясни още Стоянов. Целият курс на обучение е с продължителност 32 часа, като са застъпени общо шест танца - салса, меренге, бачата, ча-ча, румба и танго.

В Добрич ще се предлага зумба за страдащи от рак на гърдата
Стоян Стоянов - личен архив

И тази година  ще има зумба маратон за празника на Добрич, информира още зумба инструкторът.  Събитието ще се проведе в навечерието на празника – на 24 септември на площад „Свобода”.

От 5-ти до 8-ми септември пък ще се състои поредното издание на Международния зумба фестивал в Балчик. Гости това лято ще бъдат едни от най-добрите зумба специалисти в цял свят – Стийв Бут и Кас Мартин.