В Библиотеката мечтаят за RFID технология
В Библиотеката мечтаят за RFID технология / Дарик Добрич
В Библиотеката мечтаят за RFID технология
60692
В Библиотеката мечтаят за RFID технология
  • В Библиотеката мечтаят за RFID технология

57 000 посещения регистрират в Регионална библиотека "Дора Габе" през изтеклата 2012 година. В ефира на Дарик директорът Пенка Христова съобщи, че всички показатели на културното средище са повишени в сравнение с 2011-а. Повече са регистрираните читатели - 3 551, повече са даренията и дарителите, увеличен е фондът. Повече ще бъдат и средствата, с които ще разполага библиотеката през тази година.

Най-много посетители - над 2 000, е довела експозицията, посветена на най-четената книга - Библията, която бе представена в библиотеката от 22 октомври до 2 ноември 2012 г.. Стотици са влезли, за да разгледат фотоизложбата "Кан Тервел - спасителят на Европа", която бе подредена първите дни на октомври. Радостно е, че има ръст при посетителите и читателите ученици, отбеляза Христова. Активно се ползва и новия кабинет с интерактивна дъска, подарък от Ротари клуб - Добрич, в който ученици правят презентации, уроци и поддържат видео връзка с партньори по европейски проекти.

Новост в дейността на библиотеката е работата с безработни, които получават помощ при търсене и кандидатстване на работа в интернет, попълване на заявления и автобиографии, каза още Христова.

Основен акцент в програмата на културния институт за 2013 г., ще бъде отбелязването на 125 години от рождението на патрона - поетесата Дора Габе. Всички архиви, свързани с нея, вече са дигитализирани. Част от тях, най-вече снимки, екипът е предоставил на европейската дигитална библиотека.
В програмата тази година е предвиден и библиотечен форум, на който ще бъде засегната темата за опазване на местното културно наследство. Започват и нови дейности "Е-здраве" и "Е-култура", съобщи още директорът. В тях библиотечните работници ще помагат на посетителите да намират полезна информация в интернет, свързана с темите здраве и култура.

В добричката библиотека мечтаят да внедрят нова система за обслужване - RFID технология, сподели още Пенка Христова. Тази пълна автоматизация на библиотечните процеси ще позволи връщането на книги по всяко време на денонощието, както и много по-лесна обработка на данните за заеманите издания, което ще облекчи работата на служителите.

Чуйте повече за системата, както и за случващото се в Библиотека "Дора Габе" в аудиото.