В Балчик започва третия хоров фестивал “Черноморски звуци”
В Балчик започва третия хоров фестивал “Черноморски звуци” / chernomorskizvutsi.com

В Балчик започва третото издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще продължи до 9 юни. В него ще участват 13 хорови формации от 8 държави. В продължение на 5 дни песни от Гърция, Украйна, Финландия, Сърбия, Румъния, Македония, Турция и България ще звучат в крайморския град.

По традиция, участниците ще бъдат посрещнати на площада в Балчик, след което с дефиле ще се придвижат до Морска гара и Двореца, където ще бъде официалното откриване с концерт, подготвен от домакините - смесен хор "Черноморски звуци". В продължение на два дни, тазгодишните участници ще работят с Хосе Елбердин - диригент и автор на "Da pachem domini". Това произведение ще бъде изпълнено от фестивален хор с над 350 хористи от 7 държави по време на гала концерта на 8 юни. Тогава ще бъдат връчени призове и награди на участниците, както и голямата награда - статуетка "Черноморски звуци".

Конкурсната програма е разпределена в два концерта - на 6 и 7 юни. Всеки хор трябва да представи 20-минутна програма. Задължително условие е изпълнението на поне едно българско произведение. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател Огнян Василев - хоров диригент, работещ от 12 години във Финландия и членове - Хосе Елбердин - един от най-популярните съвременни испански композитори и диригенти, преподавател по композиция, пеене и пиано, и Валентина Георгиева - артистичен директор на фестивала и диригент на смесен хор "Черноморски звуци".

Освен конкурсните концерти, които ще се провеждат в Каменна зала в Двореца в Балчик, организаторите са предвидили и други два концерта. "Децата ни" ще се проведе на 6 юни. Сцената ще си поделят детска вокална формация от Балчик и детски хор на Харковския лицей по изкуства, Украйна. На 7 юни жителите и гостите на Белия град ще могат да видят детския мюзикъл "Денят на прошката". Спектакълът е дело на Детска вокално-театрална формация „Таласъмче".

Входът за всички концерти и събития в рамките на фестивала е свободен. Повече информация можете да намерите в сайта на събитието www.chernomorskizvutsi.com.