/ личен архив
Фестивалното лято в Балчик стартира с осмото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”. Официалното откриване на феста е тази вечер в Белия град. Очаква се в музикалното събитие да се включат 20 хорови формации - девет български, както и хорове от Русия, Украйна, Холандия, Финландия, Литва, Естония, Македония и Хърватска. Програмата включва 9 фестивални концерта, които ще се състоят на няколко сцени в целия град.

Организатори на културното събитие са сдружение „Музикален свят - Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, в партньорство с десетки културни организации и творчески съюзи. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов и за втора година е под егидата на Министерството на културата.

Тази година изданието се посвещава на 90-ата годишнина от рождението на именития български композитор и хоров диригент Александър Танев. Годишнината се отбелязва в цялата страна с различни прояви, организирани от неговата дъщеря проф. д-р Борислава Танева. По думите й, именно в Балчик ще бъде най-голямото събитие от честванията. В хоровите работилници ще се изпълняват негови песни, ще има изложба, прожекция на филм за Александър Танев и концерт с негови песни. 

В дните на събитието ще отворят врати няколко хорови работилници - фолклорна, за академични хорове, за вокални ансамбли. Специален гост на фестивала ще бъде вокалният ансамбъл "Фортисимо" от Бургас с диригент Милена Добрева. Той ще има самостоятелен концерт на 7 юни на откритата сцена до х-л "Мистрал".

Новост тази година е, че в Туристическия информационен център "Мелницата" ще отвори врати ателие за български народни танци. В него участниците ще могат да разпуснат след напрегнатите конкурсни вечери.

За първи път фестивалът излиза извън Балчик. Концерт ще има и в Добрич на 8 юни. В Огледалната зала ще се представи ансамбъл "Чубрица" от Амстердам, който изпълняват български фолклор, заедно с други състави.

Смесен хор "Черноморски звуци" и детските вокални студии на читалище "Паисий Хилендарски" ще открият фестивала и ще се включат в концерта, посветен на Александър Танев на 8 юни. Музикалното събитие ще продължи до 10 юни.