/ Dariknews.bg, архив
Иракчанин, румънец и две сирийки получиха условни наказания заради опит да преминат незаконно българската граница, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд-Добрич.

Задържаха две сирийки за незаконно преминаване на границата

Четиримата подсъдими са сключили споразумения с прокуратурата, които бяха одобрени от Районния съд в Генерал Тошево. По силата на постигнатите споразумения страните приемат за безспорно установено, че двете жени са опитали да излязат през българо-румънската граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, а румънецът и иракчанинът участвали в незаконното им превеждане.

Сирийските гражданки и румънецът се признаха за виновни в това, че на 26 април т.г., в землището на село Кардам, са слезли от автомобил с немска регистрация и са опитали да пресекат пеша границата ни, но били забелязани от граничните власти. Колата, с която пътували, била на иракския гражданин.

Той пребивавал легално в Германия, но имал брак с една от сирийките и тъй като законното събиране на семейството щяло да отнеме време, решил да организира нелегалното преминаване на жена си.         

Заради извършеното престъпление сега иракчанинът ще търпи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок, а автомобилът, използван за деянието, ще бъде отнет в полза на държавата.

Сирийските гражданки са осъдени условно на 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, като са им наложени и глоби от 200 лева.

Румънецът, който бил нает да преведе жените през границата, получава наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“ със същия изпитателен срок. Одобрените от Районния съд в Генерал Тошево споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди.