Учредяват организация на дребните и средни фирми от товарния автотранспорт
Учредяват организация на дребните и средни фирми от товарния автотранспорт / netinfo
До дни ще бъде учредена браншова организация на дребните и средни фирми в товарния автомобилен транспорт, съобщи Милен Баев от регионалния стачен комитет на протестиращите превозвачи. Очаква се към бъдещото сдружение да се присъединят и превозвачи на пътници. Организацията ще се бори и срещу нелегалните товарни превозвачи, които бъркат пазара каза Баев.

В страната вече има създадени Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Сдружение на организациите в автомобилния транспорт.

60 шофьори на тежкотоварни камиони от Добрич се включиха в националния протест на превозвачите срещу високите цени на горивата. Камионите с протестиращите се движиха бавно по пътя Добрич-Варна, в посока село Стожер и обратно. Протестът образува задръствания и колони от леки автомобили по трасето. Инциденти нямаше, хората проявиха разбиране, увери Милен Баев. Протестът е продължил от 8.00 до 11.00 часа. За утре се предвиждат същите действия.

По данни на Баев в Добрич има около 70 превозвачески фирми. Двете по-големи компании – „Евро карго” и „БГ Транс” - не са се включили в протеста.

Фирмите от товарния автомобилен транспорт настояват за държавна защита на браншовите интереси и за урегулиране на отношенията между превозвачи, спедитори и Министерство на транспорта. Според превозвачите цените на горивата в България са едни от най-високите в Европа. Това прави представителите на браншанеконкуретноспособни в рамките на Европейския съюз, смятат протестиращите.

В прикачения файл чуйте още за днешния протест от Милен Баев: