Ученици от Тервел демонстрираха знанията си за историята на книгата

Ученици показаха знания за историята на книгата
Ученици показаха знания за историята на книгата / община Тервел
Ученици от СУ „Йордан Йовков“ в Тервел показаха своите знания за историята на книгата, придобити в часовете по български език и литература, под ръководството на Росица Стратиева.
 
По интерактивен начин, с помощта на презентации и допълнително изготвени от самите ученици нагледни материали, трите екипа „Ръкописна книга“, „Печатна книга“ и „Електронна книга“ представиха пред ученици от гимназиалните класове знанията си за различните периоди от възникването на книгата като писмен документ - от глинените плочки, през пергамента и хартията, до днешните стандарти и софтуер за създаване и четене на електронни книги.
 
По време на представянето на материала за ръкописната книга Виктория и Елис подариха на  музея изработени от тях копия на страници от Четвероевангелието на Цар Иван Александър. Художник на илюстрациите е Виктория, а калиграфски изписаните букви са дело на Елис. 
 
„Диамантената сутра“ е най-старата печатна книга и е датирана от 868 г., през 1456 г. от печатарската матрица на Йоханес Гутенберг излиза първата печатна библия, „Абагар“ е първата печатна книга на новобългарски език, най- издаваната и превеждана книга в света е романът „Дон Кихот де ла Манча“ от Мигел де Сервантес. Това научиха зрителите от отбор „Печатна книга“ и още видяха клип, демонстриращ пълният процес на създаване на луксозно книжно издание, шито на ръка.
 
Екип „Електронна книга“ демонстрира завидна знания за софтуерните приложения и интернет платформи за създаване, редактиране и четене на електронни книги. Посочени бяха силните и слабите страни на новия вид информационно издание. Участниците в отбора показаха и резултати от анкета в Инстаграм, която сами са провели, с въпрос „Какви книги четете – електронни, традиционни?“, като 60% от участвалите в нея са дали гласа си за електронното издание, а 40% за традиционната книга.