Ученици от ФСГ представят националната ни кухня в Турция
Ученици от ФСГ представят националната ни кухня в Турция / dobrich.bg

Трима преподавaтели и три ученички от Финансово-стопанска гимназия заминават за поредната работна среща по проект „Регионална и културна идентичност на младите хора в епохата на  глобализацията”, която ще се състои в турския град Самсун.  Проектът се осъществява на немски език по секторна програма  „Коменски” на програма „Учене през целия живот”.

Тема на срещата е „Национална  кухня”.  За  Самсун добричките ученици са подготвили презентация за българската кухня, както и красиви  брошури с родни специалитети.  В турския град учениците от седемте страни-партньори ще приготвят интернационално меню. Нашите представители  очакват да впечатлят връстниците си от Германия, Естония, Норвегия, Белгия, Турция  и Унгария  с шопска салата, таратор и баница.  Българската група ще бъде водена от директора на училището  Неделчо Недев.

По същото време  преподавателката по немски език  в гимназията Светлана Върбанова ще вземе участие в  Годишната конференция на еТwinning в Лисабон. В качеството си на национален еТwinning  посланик тя ще изнесе презентация за българския опит в насърчаване на четенето.  През последните години  еТwinning се разви като най-голямата социална мрежа за учители в Европа и понастоящем  обединява почти 200 000 педагози  от 104 000 европейски училища. Постижение за ФСГ”Васил Левски”  е,  че от 2009 година във всички Годишни конференции на еTwinning  вземат участие учители от училището. За своите международни проекти  те  многократно са  отличавани  със Знак за качество.