Търсят начин за подмяна на дограмата на читалището, залата вече е газифицирана
Търсят начин за подмяна на дограмата на читалището, залата вече е газифицирана / Дарик Добрич
Търсят начин за подмяна на дограмата на читалището, залата вече е газифицирана
50026
Търсят начин за подмяна на дограмата на читалището, залата вече е газифицирана
  • Търсят начин за подмяна на дограмата на читалището, залата вече е газифицирана

Няма да допуснем читалището да бъде без дейност, неотоплено или със срината база, гарантира в ефира на Дарик радио председателят на настоятелството на Народно читалище "Йордан Йовков" в Добрич Юлия Стаматова. Най-големият проблем в момента е дограмата, която трябва да бъде подменена, защото е вече опасна за преминаващите, информира тя. Стаматова е разговаряла с ръководството на община Добрич за търсене на алтернатива за съвместно кандидатстване по европейските програми. Тя посочи, че има много примери в страната за читалищни бази, обновени от общините или по проекти с тяхно съдействие. Сградата в Добрич е построена през 1959 г..

Годишно читалището получава около 200 000 лева държавна субсидия, която е основно перо в приходите. Към нея се добавят и около 40 000 от дейността - школи, курсове, наеми на помещения. Средствата покриват заплати и осигуровки на 31 души персонал, както и регулярната поддръжка. През 2010-а е преодолян натрупан дефицит - чрез икономии от електроенергия, възнаграждения и други разходи, посочи Стаматова. През 2011-а са освободени служители, но и са назначени нови - проведена е структурна реформа с цел развитие на дейностите, заяви тя. В края на миналата година е наваксано закъснение от 5 месеца в заплащането. Изплатен е кредитът, с който е газифицирана сградата.

В момента се правят тестове на новото газово отопление в концертната зала на читалището, която се ремонтира поетапно, съобщи още Стаматова. Залата се обновява от фирма-инвеститор "Велпласт" ЕООД, избрана с конкурс, която има задължение да я приведе в готов вид. Все още трябва да бъдат преодолени проблеми с изолация по източната стена, врати и прозорци. Настоятелството се надява тази пролет да започнат да се провеждат по-системно събития и залата да е ефективна. Стаматова припомни, че фирмата е изградила изцяло ново помещение - фоайе, където се правят премиери и концерти. Ще бъде обновена и залата на театър "Зорница". Договорът с фирмата ще приключи след 2 години. "Може читалището да прибегне и до такъв вариант - да търси нови инвеститори, за да подмени дограмата и за други големи ремонти, ако дотогава няма никаква яснота и възможност да си реши проблемите, но ми се иска да не се стига дотам", завърши оценката си председателят на настоятелството.

Чуйте моменти от разговора с нея в аудиото.