Туристически маршрут на виното правят по проект България, Румъния и Молдова
Туристически маршрут на виното правят по проект България, Румъния и Молдова / Дарик Добрич - архив

Семинар по проект „Традиция, Оригиналност, Уникалност и Богатство за Иновативна Стратегия на Туризма в Черноморския регион”, се проведе в Кишинев, Молдова. Събитието се осъществи по Съвместна оперативна програма “Черноморски басейн” 2007-2013. Български партньор по проекта е Европейски институт по културен туризъм “ЕВРИКА”, Добрич.

В семинара взеха участие представители на туристическия бизнес от трите страни – партньорки – България, Румъния и Молдова.  Целта на обучението  е да се открият възможностите за създаване на общ туристически продукт между страните партньорки.

Участниците посетиха една от най-известните винарни  в Молдова – Шато Вартели (Chateau vartelly ) и дегустираха  различни местни вина. Идеята е в рамките на проекта да се създаде туристически маршрут на виното, който включва Балчик, Мурфатлар – Румъния и Молдова. Предвижда се  и дегустация на местни ястия в “La placinte” – ресторант, предлагащ национална молдовска кухня, в който българските туристи ще открият забравения вкус на истинското бяло саламурено сирене, сметановия сладолед  и още кулинарни изкушения.