10-годишната Ивелина Христова от Добрич спечели две купи по шахмат в Румъния
10-годишната Ивелина Христова от Добрич спечели две купи по шахмат в Румъния / netinfo
Третокласничката Ивелина Христова от ОУ’’Христо Ботев’’ в Добрич спечели две купи от международни турнири по шахмат в Румъния, съобщиха от Шахматен клуб „Енергия 21”.
 
В турнира по класически шахмат в гр. Слобозия за деца до 10-годишна възраст участваха 47 момчета и момичета. При момичетата първо място убедително завоюва Ивелина, безапелационно изпреварвайки всичките си  конкурентки. В комплексното класиране добричката ученичка е с половин точка по-малко от шампиона, като зае второ място с 5 точки, четири победи и две равни срещи.  
 
За това постижение десетгодишното момиче от нашия град бе наградено с купа, медал и диплома. Въпреки високия си резултат тя съжалява, че поради големия брой участници и малък брой кръгове не се срещна в директен двубой с шампиона, за да изпревари и всички момчета.                  

В Констанца състезателката от ШК ’’Енергия 21’’  взе участие в силния открит турнир по ускорен шахмат, където играха 35 състезатели без ограничение по пол и възраст. Стартовият номер по рейтинг постави Ивелина на 30 място в началото на проявата.  Тя отново стана носителка на купа, но този път за жени.

Ивелина Христова шахмат
netinfo

В комплексното класиране, в конкуренция с много по-силни по рейтинг,  по опит и по възраст състезатели се случи така, че напълно заслужено  тя зае 15 място с 5 точки от 9 възможни с резултат четири  победи, три загуби и две равни срещи. С една точка пред нея, с 6 точки са класираните на трето и шесто място в турнира - участникът от последния финал при мъжете Деян Димитров, състезател на ШК ’’Хармония ’’ гр. Шабла и Тома Киряков, състезател  от ШК ’’Енергия 21’’ гр. Добрич.  
 
В крайна сметка с тези две постижения малката шахматистка увеличава  личния си международен рейтинг и по двете  дисциплини. Турнирите в Румъния са полезен урок за десетгодишната Ивелина Христова, която  с по-голяма увереност  продължава да следва трудния път на нейните  шахматни кумири - българката Антоанета Стефанова и унгарката  Юдит Полгар.