Трети Фестивал на хвърчилата в Шабла
Трети Фестивал на хвърчилата в Шабла / БДЗП

За трета поредна година край Шабла ще се проведе Фестивал на хвърчилата. Организатори са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и общината.

Оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Италия, Турция, Румъния и др. Програмата включва състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери, както и работилница за хвърчила на място.

Съпътстващите събития също са доста - кулинарно шоу с Ути Бъчваров, визуален графити проект „Фар Шабла", представления на детски танцови и театрални състави от района, мини концерт на Искрен Пецов, екскурзии за наблюдение на птици, изложба на селектираните фотографии от фото-пленера „Фестивал на хвърчилата - Шабла 2012", прожекции на новия научно-популярен филм за редките птици на България „Те отлитат".

Фестът се провежда днес и утре южно от фара на нос Шабла и в сградата на Зеления образователен център в града. Той се организира в рамките на проект „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България", финансиран по програма LIFE + на Европейския съюз и изпълняван от БДЗП.

Трети Фестивал на хвърчилата в Шабла
netinfo