Тошевци почетоха патрона на града - ген.Стефан Тошев
Тошевци почетоха патрона на града - ген.Стефан Тошев / Община Ген.Тошево

156 години от рождението на патрона на Генерал Тошево – генерал Стефан Тошев, отбелязват жителите на града. По този повод от общината организираха тържествено полагане на венци и цветя пред бюст – паметника на генерала.

Слово за героичното дело и живот на генерал Стефан Тошев и ролята му във войните за национално обединение изнесе заместник – кметът на общината Георги Георгиев. Под звуците на военен марш пред паметника  бяха положени венци и цветя от общинска администрация, местни институции и учреждения, политически организации, признателни граждани.

За връх в бойната кариера на ген. Тошев се смята битката за Тутракан през септември 1916 г. Градът е превърнат от румънците в здрав бастион „с километрични телени мрежи, с безбройни вълчи ями, засеки и капани“. При подготовката за атаката на тази изключително здрава румънска крепост генерал Тошев влиза в остър конфликт с командващия съюзническите войски на Дунавския фронт и Добруджа германски фелдмаршал Август фон Макензен, който има свой план за атаката на Тутракан. В крайна сметка е приет плана на българския генерал. На 5 и 6 септември 1916 г. след устремната атака на Трета армия под командването на ген. Стефан Тошев, Тутраканската крепост е превзета, а бранещите я 40 000 румънски войници и 450 офицери са пленени. Оттогава датира възхищението на бъдещия цар Борис към генерал Тошев: „Безспорно голям военачалник, генерал Тошев притежаваше способността да прецени обстановката, положението наше и на враговете зряло и проникновено. Прозорливост и бърза съобразителност лъха от всички негови разпореждания…“

През 1918 г. на ген.Тошев е поверено командването на Четвърта армия, а след края на войната през 1919 г. той преминава в запаса.

Тошевци почетоха патрона на града - ген.Стефан Тошев
netinfo