Съветник от опозицията поиска отчет за броя на туристите в Добрич
Съветник от опозицията поиска отчет за броя на туристите в Добрич / Дарик Добрич

Общината да предоставя отчет за броя на туристите, посетили Добрич за една година, поиска общинският съветник от групата на БСП Галина Митева при приемането на Програмата за развитие на туризма. Тя поздрави зам.-кметът по икономическо развитие и европейски фондове Надежда Петкова и общинската администрация за успешната им работа по усвояване на европейски средства, с което предизвика аплодисменти в залата. „Изключително умело бяха съчетани различни възможности по оперативните програми, за да може Добрич да има една подобрена туристическа инфраструктура”, посочи Митева. Тя отбеляза обаче, че очаква на базата на направеното да се увеличи броят на туристите в града. Митева поиска занапред в отчета на Програмата за развитие на туризма да присъства информация за ръста на туристическия поток, а също за приходите от туристическа такса, които от години се задържали в рамките на 40 000 лева.

За 2014-а Общинският съвет на Добрич прие Програма за развитие на туризма отново да бъде финансирана със сумата от 40 000 лева, която съответства на приходите от туристическа такса. Гласувано беше 22 000 лева от тези средства да се използват за реконструкция на мост в третата част на градския парк. Зам.кметът Надежда Петкова обясни, че при дейностите по проекта за парка е установено, че конструкцията на този мост, по който минават линейки, пожарни коли и автомобили за зареждане на обекти, не отговаря на изискванията и трябва да бъде наново изграден.
9 000 лева ще се използват за организирането на фестивала „Жива шевица от таланти”. Същата сума е отделена за реклама на туристическия продукт на общината и за издаване на албум на ПФА „Добруджа”, който тази година отбелязва 60-годишен юбилей. 

За развитието на туризма в Добрич се използват и всички възможности за привличане на европейско финансиране, подчерта Надежда Петкова. Тази година ще  продължи изпълнението на проекта „Пъстрото лице на Добруджа”, който е на стойност 486 000 лева. Ще се акцентира върху рекламиране  на туристическия район и разработените в рамките на проекта туристически маршрути. Продължава изпълнението и на проекта за модернизация на градския парк, на стойност близо 5 млн. лева.