Състав Добруджанска тройка ще представя област Добрич в Живи човешки съкровища
Състав Добруджанска тройка ще представя област Добрич в Живи човешки съкровища / Дарик Добрич - архив

Номинацията на област Добрич за „Живи човешки съкровища – България“ е „Добруджанска тройка – минало, настояще и бъдеще“. Решението е взето от

Регионалната експертна комисия, създадена със заповед на Областния управител и председателствана от ресорния заместник Даниел Йорданов.

Комисията се е запознала обстойно с трите предложени номинации и излъчва за втория етап на селекцията кандидатурата, предложена от Народно читалище „Йордан Йовков-1870" - Добрич: „Добруджанска тройка - минало, настояще и бъдеще”, информираха от Областна администрация. Номинацията представя Състав „Добруджанска тройка", като носител на уникална добруджанска народна музика.

Предстои Национална комисия, назначена със заповед на министъра на културата да обсъди областните кандидатури и да излезе с аргументирано предложение. Утвърдените от министъра номинации по системата „Живи човешки съкровища - България" ще бъдат обявени на официална церемония на 24 юни 2014 г.

В регионалния етап от процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2014 г. постъпиха общо три предложения. Другите два проекта, които се състезаваха с „Добруджанска тройка“, са предложение от Народно читалище „Дружба 1898" с. Дуранкулак, община Шабл - „Полъх от традициите и обичаите на Дуранкулак" и предложение от Народно читалище „Просвета-1900" с. Соколово, община Балчик - „Пануда в Соколово".