Съдът за трети път иска копие от германско решение за налагане на финансова санкция
Съдът за трети път иска копие от германско решение за налагане на финансова санкция / Дарик Добрич, архив

За трети път Окръжен съд - Добрич задължи правната служба в Бон /Федерална Република Германия/ да изпрати официално заверен препис на немски и български език на решение на правната служба на германския град Цвикау спрямо 35-годишния Георги Д. Ян. от с. Пряспа, община Балчик. Окръжен съд - Добрич разглежда по искане на правната служба в Бон наказателно дело за признаване и изпълнение на германското решение, с което на Георги Ян. е наложена финансова санкция в размер на 183,50 EUR. Той е наказан за превишаване на максимално допустимата скорост за движение с 31 км/ч в населено място при шофиране на лек автомобил „Волво". Нарушението е било засечено на 15.04.2011 г. в градски тунел в Цвикау. На 20.06.2011 г. немският съд е санкционирал Георги Ян. със 160 EUR за правонарушението и постановил да заплати разноски по съдебното и административното производство в размер на 23,50 EUR.

На 19.03.2012 г. в Окръжен съд - Добрич е получено искане за изпълнение на паричната санкция по реда на Рамково решение на Съвета на Европа относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции. На 02.04.2012 г. съдът разгледа претенцията на германските власти и постанови да бъде изискан заверен препис на съдебното решение за налагане на финансовата санкция. Преписът все още не е получен.

За трети път днес Окръжният съд отложи делото и разпореди да бъде изискан от германските власти препис на решението срещу Георги Ян. Делото е отложено за 08.05.2012 г. Делото срещу Георги Ян. Се гледа в негово отсъствие, след назначаване на служебен защитник. По данни на близки на 35-годишния той работи в страни от ЕС.