Съдът  увеличи наказанието на осъден за отвличане и кражби
Съдът увеличи наказанието на осъден за отвличане и кражби / netinfo

Наказание от 7 години 4 месеца и 15 дни при строг затворнически режим да изтърпи 34-годишен добричлия за отвличане и кражби, постанови Добричкият окръжен съд. По предложение на началника на затвора в Белене и на Окръжна прокуратура - Добрич, съдът групира наложените на Тимур Куртсеид наказания по три присъди.

През 2006 тгодина той има влязла в сила присъда на Районен съд - Добрич, с която е признат за виновен, че след предварителен сговор с друго лице са проникнали в чужд имот и са отнели лек автомобил „Опел Тигра". Тимур К., който дотогава е бил неосъждан, е получил наказание от 10 месеца „лишаване от свобода".       

Отново през 2006 г. е влязла в сила присъда на Районен съд - Добрич, по която обвиняемият трябва да търпи 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода". С нея е признат за виновен за това, че е проникнал в чуждо жилище в Добрич и е отнел  телевизор и други вещи на обща стойност 332 лева.

С последната присъда, влязла в сила но 14.07.2009 г., Тимур е признат за виновен, че в съучастие с други лица е участвал в организирана престъпна група, имаща за цел да отвлече 26-годишен младеж, че са го отвлекли и противозаконно са го лишили от свобода. Деянието е извършено по начин, особено мъчителен за здравето на пострадалия, а лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия. Подсъдимият заедно със своите съучастници са принудили бащата на отвлечения да се разпореди със свои пари за откуп. За тези четири престъпления Тимур К. е наказан с 4 години и 11 месеца „лишаване от свобода", които съдът увеличи с още 2 години и постанови да бъде платена глоба от 4 800 лева.

Добричкият окръжен съд прецени че следва да наложи на обвиняемия най-тежкото наказание - 4 години и 11 месеца „лишаване от свобода, но сметна, че то не е достатъчно, за да се превъзпита Тимур. Според съда наказанието не съответства на извършените от него общо 6 престъпления, засегнали широк кръг обществени отношения - правото на собственост, правото на свободно движение и формиране на свободна воля, обществения ред и спокойствие.

Деянията на Тимур Куртсеид характеризират негативно неговата личност и обуславят да му бъде наложено допълнително наказание. Максимално възможният по Наказателния кодекс в този случай вариант е утежняване на присъдата с 2 години 5 месеца и 15 дни. Така осъденият трябва да изтърпи общо 7 години, 4 месеца и 15 дни, както и да плати присъединената по присъдата глоба от 4 800 лв. 

Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Варна  в 15-дневен срок.