Съдят за дискриминация председателя на Общинския съвет в Каварна
Съдят за дискриминация председателя на Общинския съвет в Каварна / Дарик Добрич

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) даде ход на дело срещу председателя на Общинския съвет в Каварна Иван Кьосев, съобщават от пресслужбата на крайморската община.

Жалбата срещу Кьосев е подадена от общинския служител Себастиян Романов. В сигнала се посочва, че по време на заседание на местния парламент председателят Иван Кьосев е заявил, че поисканите 2000 лв. за Международния ден на ромите - 8 април няма да бъдат отпуснати, защото "ромите в Каварна не са роми, а цигани". Впоследствие с гласовете на съветници от БСП, РЗС и ДСБ средствата са намалени на 500 лева. Себастиян Романов е подал жалбата с довода, че средства за празника не са отпуснати на дискриминационна основа.

Делото е насрочено за 10 октомври от 12 часа. Ако Комисията за защита от дискриминация признае Иван Кьосев за виновен, той ще трябва да плати глоба в размер от 250 до 2000 лева.

Въпреки решението на Общинския съвет, ромите в Каварна отбелязаха 8 април, посочват от кметството. Проявите бяха организирани благодарение на спонсори и поради факта, че бюджетът на община Каварна за 2012 г. е внесен в съда и се изпълнява този, който е предложен от кмета.

Каварна е единствената българска община, която ще бъде наградена от Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия и Институт "Отворено общество" – Будапеща, във връзка с добрия модел, който има за интегрирането на малцинствата, припомнят от кметството. Церемонията по връчване на наградите ще бъде на 11 и 12 октомври в Будапеща.