Съдят прокурорка от Добрич за използване на служебно положение и лъжесвидетелстване
Съдят прокурорка от Добрич за използване на служебно положение и лъжесвидетелстване / Дарик Добрич

Прокурор Румяна Желева от Окръжна прокуратура в Добрич ще бъде съдена за използване на служебно положение и за лъжесвидетелстване, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от "Правен свят".

Случаят, заради който Желева е предадена на съд, е от 30 юни 2012 г., когато съпругът ѝ бил спрян на пътя от полицаи, които го заподозрели, че шофира пиян. Автомобилът му лъкатушел по пътя, което направило впечатление на униформените, а след като го спрели установили, че шофьорът силно лъха на алкохол. Той обаче категорично отказал да бъде тестван на място, не представил и шофьорска книжка, но се обадил на съпругата си.

След това на място пристигнала прокурор Желева с документите на мъжа си. Тя се представила на полицаите, като им заявила, че е прокурор и попитала дали може да направи нещо, за да няма последствия за съпруга ѝ. След нейната поява обаче мъжът ѝ станал агресивен към полицаите, хванал единия за ръката и го ударил с юмрук в гръдния кош, като отправял закани с убийство и обиди. Полицаите поискали подкрепление и на мястото дошъл втори екип, след което мъжът бил задържан и отведен в полицията.

По време на инцидента прокурор Желева обяснявала на униформените, че нямат право да задържат мъжа ѝ и им напомнила, че е прокурор. За това тя е обвинена в използване на служебното си положение, за да набави противозаконна облага за съпруга си - да бъде преустановена извършваната полицейска проверка и да не бъде санкциониран за нарушение по Закона за движение по пътищата.

В хода на разследването срещу съпруга на Желева за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицай, за отправяне на закана с убийство и за хулиганство, прокурорката била разпитана като свидетел по изрично нейно желание. Според прокуратурата, в показанията си Желева е лъжесвидетелства, както по наказателното дело срещу мъжа ѝ, така и пред Административния съд във Варна, пред който той обжалвал задържането си.

"Мъжът ми не е оказвал никаква съпротива на полицаите; Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше.; По-скоро провокативното поведение беше от стана на полицая и пр.", са някои от твърденията на прокурор Румяна Желева, заради която тя е обвинена и в лъжесвидетелстване.

Разследването срещу нея е водено от Специализираното звено "Антикорупция" при СГП и предстои да бъде насрочено от Софийския градски съд.

За Дарик говорителят на прокуратурата в Добрич Милена Любенова заяви, че не могат да коментират случая, защото не е от техната компетентност, но информира, че прокурор Румяна Желева е на работа в момента.