Съдебни заседатели от Добричкия окръжен съд ще участват в срещи с ученици
Съдебни заседатели от Добричкия окръжен съд ще участват в срещи с ученици / Пресслужба - Окръжен съд - Добрич

Съдебни заседатели от Окръжен съд – Добрич да участват в провежданите от съда срещи с ученици, предложи пред Съвета на съдебните заседатели при Окръжен съд – Добрич, председателят му Енчо Енчев. „Трябва да се насочим към децата, за да изградим у тях усещането, че щом има закон, той трябва да се спазва. Да имат уважение към правото,” посочи той.

Председателят на Съвета на съдебните заседатели Димитър Стефанов и членовете му Султанка Минчева и Ширин Касаб приеха като удачно предложението. Те предложиха да продължи проведеното от Окръжен съд – Добрич и фондация „Фридрих Еберт” обучение на съдебните заседатели, като се надгради с работа по съдебни казуси и ролеви игри.

Съветът на съдебните заседатели при Окръжен съд – Добрич поиска също да бъдат създадени условия за подготовка на съдебните заседатели по делата, предвид  недостатъчното  пространство в Наказателното деловодство. Това е особено необходимо при делата с многобройни и сложни експертизи. Председателят на Окръжен съд – Добрич, Енчо Енчев заяви, че те могат да ползват обособените за четене на дела места в Гражданското деловодство.

В Добричкия окръжен съд няма отложени дела по вина на съдебни заседатели, нито проблеми в работата им по наказателни процеси, бе констатирано на срещата. В нея участваха още съдия Деница Петрова – координатор по изпълнението на План 2 за подобряване на работата на съда на Сдружение „Програма за развитие на съдебната система” и съдебният администратор Николинка Колева.