Събраха 8 тона отпадъци при почистването на Добрич
Събраха 8 тона отпадъци при почистването на Добрич / dariknews.bg,архив

Около 8 тона отпадъци са събрани на този етап при пролетното почистване на Добрич, обяви зам.-кметът на общината арх.Пламен Ганчев като подчерта, че кампанията продължава до края на месеца. За времето  от 6 до 18 април в нея са се включили около 600 души. Както всяка година най-активни в почистването са били детските градини и училища.

На 17 и 18 април в кампанията по почистване са участвали организирано служители на държавни и общински служби, както и на частни фирми. Сред тях са Общинската и Областна администрация,  Областната дирекция по безопасност на храните, Статистическото бюро, БЧК, Спортни имоти, Духовият оркестър, Областна дирекция "Земеделие", Автомобилна администрация, Художествена галерия, Ротари клуб, ВиК.

Предварителни заявки за включване в кампанията са направени само от 20 жилищни сгради, съобщи още Ганчев, но подчерта, че немалко хора се обединяват в неформални групи и също почистват районите около домовете си. Той припомни, че общината осигурява за почистването чували и ръкавици.

Междувременно продължава почистването и измиването на улиците в града, което се извършва отфирма "А. С. А България". Разчистват се натрупаните през зимата наноси върху уличните платна и линейните отоци, след което основните пътни артерии се метат и измиват.

В рамките на кампанията за почистване на Добрич в събота беше организирана и акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Равносметката показва, че жителите на града са предали над 1 тон старо оборудване, което ще бъде оползотворено от лицензирана компания за рециклиране. Планира се до края на годината да бъдат организирани още една или две подобни акции. Статистиката показва, че всяка година събраното количество непотребни уреди се увеличава, което се дължи на все по-бързото навлизане на нова техника в домакинствата.