Студенти от седем държави показват изкуството си в седмия фестивал “Виа Понтика”
Студенти от седем държави показват изкуството си в седмия фестивал “Виа Понтика” / Дарик Добрич

С концерт на Тони Димитрова за седма поредна година в Балчик ще бъде даден старт на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика". Възпитаници на висши училища по изкуствата в продължение на десет дни ще покажат своите творчески послания. Публиката ще се наслади на концерти, изложби, театрални спектакли, кинопрожекции, ателие по улично изкуство. Те ще се представят в храм „Св.св.Константин и Елена", Художествената галерия, читалище "Паисий Хилендарски" в Балчик, Каменната зала и Ботаническата градина в Двореца, както и в Албена - хотел „Фламинго Гранд". Концертът на Тони Димитрова е на площада пред община Балчик от 20.00 ч..

България присъства във всички фестивални прояви с учащи от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов", Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив и Нов български университет. Свои произведения ще покажат и студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения; Школата по изкуствата №10 - LaEscueladeArtenúmerodiez - Мадрид и Висшето училище по изкуствата на Астурия - ESAPA, Испания. Азербайджан, Узбекистан и Турция се представят от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл.
За участие в младежкия форум традиционно са поканени Институт "Сервантес"- София, сдружението „Алианс за регионални и граждански инициативи" и неправителствената организация „Комън степ".

Сред заглавията в театралния афиш са „Колекцията" от Харолд Пинтър, „Карай да върви..." по „Кандид или оптимизмът" на Волтер, „Не падай духом" от Станислав Стратиев, „Еснафска сватба" от Бертолд Брехт, „Изгубеното щастие или елипсата на един вик" по текстове на Федерико Гарсия Лорка и кукленият спектакъл „Приказка за елфи".

Паралелно с традиционната експозиция на живописни творби на младите художници, която рамкира фестивалната програма, са предвидени още две изложби - „Плакат и визуална комуникация" и „Очите на надеждата". Прожекциите на филми от седмото издание на наградата СИЛЕКТ - Световната асоциация на кино и телевизионните училища, ще започват в 19.00 ч. на 14 и 15 септември в хотел „Фламинго гранд" в Албена.

Програмата на фестивала