Стойка Петрова стана европейска шампионка по бокс
Стойка Петрова стана европейска шампионка по бокс / източник: EUBCBOXING

Българката Стойка Петрова стана европейска шампионка по бокс в категория до 51 килограма, съобщава Gong.bg. На финала Стойка Петрова спечели без борба срещу Саяна Сагатаева /Русия/, която не се качи на ринга.

Другите две българки на финал на Европейското, което се проведе в Румъния, загубиха своите битки за титлата, и останаха със сребърни медали. Севда Асенова загуби от румънката Стелута с 0:3, в категория до 48 килограма, а Светлана Станева със същия резултат отстъпи на Зинаида Добринина от Русия, при 57-килограмовите.

Стойка Петрова стигна до златото на ринга в Букурещ с три убедителни победи по точки и една служебна победа - на финала. На осминафиналите Стойка Петрова победи по точки Ева Мария Фернандес с пълно единодушие на съдиите - 3:0. На четвъртфиналите Стойка Петрова победи повече от убедително олимпийската шампионка от Лондон 2012 и двукратна европейска шампионка Никол Адамс, като и тримата странични съдии точкуваха за българката, а след това на полуфиналите Стойка Петрова отново победи убедително по точки Каталин Анчин /Унгария/.

Треньорският щаб и лекарят на сборния отбор на Русия спряха Саяна Сагатаева от финалния мач поради сериозна контузия на носа на рускинята.

Деница Елисеева спечели бронзов медал в категория до 60 килограма на Европейското, а единствено Станимира Петрова /категория до 54 килограма/ не успя да стигне до почетната стълбичка на европейското първенство в Букурещ.