Стартират масови проверки в селското стопанство и туризма
Стартират масови проверки в селското стопанство и туризма / Дарик Добрич - архив

Заради предстоящия старт на жътвената кампания ще зачестят проверките в селското стопанство, обявиха от Областната инспекция по труда в Добрич. Два екипа от Инспекцията ще проверяват за спазване на работно време, нормите на трудовото законодателство, изправността на селскостопанската техника с цел недопускане на злополуки и трудови инциденти. Малко под 5 000 са регистрираните земеделски производители в Добричка област.

Наред с проверките в сектор селско стопанство усилено ще бъдат проверявани и обектите по Северното Черноморие през настоящия туристически сезон, подчертаха още от Инспекцията по труда. В сферата на туризма са предвидени нощни проверки и такива, насрочени през почивните дни.

Общо 724 проверки от Инспекцията по труда са извършени в област Добрич от началото на годината до момента, отчетоха от ведомството. Само за юни проверките са 107. На една проверка се регистрират средно по 3,3 нарушения. От началото на годината до сега са издадени 127 акта за административни нарушения. Влезлите в сила наказателни постановления са 93, вследствие на които са постъпили 78 353 лв. 79 души са регистрираните работещи без трудов договор от началото на годината в Добричко. За същия период са поискани 77 разрешения за работа на непълнолетни, дадени са 75.