ССА няма да закрива институти и няма да намалява академичния състав
ССА няма да закрива институти и няма да намалява академичния състав / netinfo

При преструктурирането на Селскостопанската академия няма да се закриват институти и няма да се намалява академичният състав, заяви председателят на ССА проф.Тотка Трифонова. Тя присъства на годишния отчет на Добруджанския земеделски институт, направен днес. Освен това от Министерството на земеделието и храните са декларирали, че няма да има загуба на активи и имоти, предоставени на ССА.

Проф.Трифонова обяви, че в момента върви публично обсъждане на концепцията за развитие на академията. „Основната цел е ССА да бъде модерен, съвременен научно-изследователски център, ориентиран към основните приоритети на българското земеделие и отворен към бизнеса”, подчерта тя.

Професорът допълни, че се търси механизъм за стимулиране на младите учени, защото създаването научна кариера е бавно, трудно и недобре заплатено. Друга цел, към която върви ССА, е да се запази функционалната характеристика и специфика на институтите и да се консолидира академичният състав. Очаква се институтите да могат да участват в новата мярка на ПРСР за демонстрационни полета, което ще им помогне да се модернизират.

Миналогодишната криза с орязване на бюджета на академията и съкращенията е преодоляна, благодарение на допълнително финансово подпомагане от МЗХ. „Не допуснахме срив по време на жътвата и сеитбената кампания, изплатиха се навреме обезщетенията, нямаме задължения към хората, които напуснаха системата”, каза проф Трифонова.