Силистра и японският град Сакурагава подписаха споразумение за сътрудничество
Силистра и японският град Сакурагава подписаха споразумение за сътрудничество / Община Силистра

Официално споразумение за сътрудничество в сферата на икономиката, образованието, културата, спорта и туризма бе подписано днес между Силистра и японския град Сакурагава, община Ибараки. По време на тържествената сесия днес на ОбС Силистра, подписите си под споразумението положиха кметовете на двете общини д-р Юлиян Найденов и Хидеки Оцука.

По повод 10-ата годишнина от основаването на Сакурагава като самостоятелна община, Българското посолство в Токио, чрез Националното Сдружение на Общините в Република България, е отправило специалната покана на кмета на община Сакурагава Хидеки Оцука за сключване на споразумение с българска община. Поканата е израз на желанието на японската страна за задълбочаване на дългогодишните приятелски контакти. На нея се отзоваха общините Благоевград, Поморие, Габрово и община Силистра, която е била избрана от японските власти, заяви от трибуната на ОбС днес кметът д-р Юлиян Найденов. Пред журналисти кметът на японския град Сакуругава заяви че това сътрудничество ще започне от сферата на спорта, предвид предстоящото домакинство но Япония на Олимпийските игри 2020г.

Споразумението влиза в сила от датата на подписване и ще бъде валидно за неопределен период от време, за взаимен обмен и приятелство.