Ще съдят жена, представила фалшив документ за пенсия
Ще съдят жена, представила фалшив документ за пенсия / Sofia Photo Agency, архив

Наказателно дело срещу 64-годишната Ан. Ст. Д. от с. Царичино ще разгледа утре Районен съд – Балчик. Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че на 9 януари 2008 г. в село Царичино е съставила неистински официални документи с цел да бъдат ползвани за удостоверяване на осигурителен доход за пенсия.

Предвид чистото й съдебно минало и обстоятелството, че от деянието не са настъпили имуществени вреди, държавното обвинение предлага тя да бъде освободена от наказателна отговорност и да й се наложи административно наказание.

Прокуратурата посочва, че през 1994 г. жената е започнала работа като главен счетоводител при Производствена кооперация в село Царичино и заемала тази длъжност до 31 юли 1997 годин.

През 2007 г. тя навършила 59 години и започнала да събира документи за пенсиониране. Част от тях било и удостоверение за трудовия й стаж в кооперацията. Подсъдимата обаче не успяла да се снабди с документа, тъй като не бил установен архива на кооперацията.

У нея обаче бил печатът на кооперацията  тя се възползвала от това обстоятелство като  закупила бланка и у дома си попълнила необходимите реквизити. Като длъжностно лице, издало документа, тя посочила единствения жив бивш председател на кооперацията от времето, когато е била главен счетоводител. Ан. Д. подписала от негово име документа и поставила печат. След това изготвила и потвърдително писмо. Тя представила документите пред НОИ с цел да удостовери осигурителния доход за отпускане и изчисляване на пенсия.