Ще гледат  повторно делото за купуване на гласове на местните избори в Добрич
Ще гледат повторно делото за купуване на гласове на местните избори в Добрич / netinfo

Добричкият окръжен съд ще разгледа повторно делото за купуване на гласове срещу 40-годишния Славчо Иванов и 46-годишния Северин Стефанов от Добрич, след като Върховният касационен съд отмени въззивното му  решение по казуса.

На 24 юли Добричкият районен съд наложи административно наказание „глоба" в размер на 1800 и 2000 лева на 45-годишния Северин Стефанов и 39-годишния Славчо Иванов за купуване на гласове в полза на кандидата на ПП „Герб" Детелина Николова.
Състав от трима съдии на Добричкия окръжен съд отмени това решение и прекрати наказателното производство срещу двамата. Решението беше  взето с мотива, че срещу двамата е повдигнато обвинение по член от Наказателния кодекс, според който жалбоподатели могат да бъдат хората, чиито гласове са купувани, тъй като така е нарушено правото им на свободен избор. Делото за купуване на гласове на местните избори в Добрич обаче е образувано по жалба на кандидати за кметове от други политически сили. 

Върховният касационен съд  се е произнесъл по жалбата на Окръжна прокуратура - Добрич, срещу решението на Добричкия окръжен съд. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Добричкия окръжен съд.
Делото е насрочено за 6 октомври, съобщават от пресслужбата на съда.