Шахматен клуб Енергия 21 - с призови места на зонално първенство
Шахматен клуб Енергия 21 - с призови места на зонално първенство / снимка: sxc.hu

Добричкият шахматен клуб "Енергия 21" стана комплексен победител в индивидуалното класиране в Зонално индивидуално първенство, провело се в Добрич, съобщават от клуба. Двубоите протекоха в зали на Висше училище Международен колеж в Добрич. Участваха състезатели от клубове картотекирани в БФШ - „Каиса", "Георги Даскалов", "Варна", "Веселин Топалов" и "Гебедже" от област Варна, ШК „Силистра" от област Силистра и ЦСО-„Енергия 21" от област Добрич.

Общите турнири на трите дисциплини по блиц, ускорен и класически шахмат се проведоха по швейцарска система отделно за мъже, жени, момчета до 12 години, момичета до 12 години, младежи до 20 години и девойки до 20 години.

Общо в 18-те турнира ШК "Енергия 21" от Добрич взе участие с 59 състезатели. Най-успешно се представи единадесетгодишният Иван Георгиев от Генерал Тошево, участник в Европейските индивидуални първенства, проведени наскоро в Албена. Призови класирания в същата група имат още Тодор Кирилов, Йосиф Баналиев, Данаил Илиев, Михаил Байчев, Радостин Колев, Виктор Марков, Любомир Милчев, Николета Николова и осемгодишния Валентин Йорданов.

Във втората група за състезатели на възраст от 14 до 18 години при юношите с призови класирания са Тито Титов, Даниел Карадалиев, Йордан Галенов, Светослав Николов и Божидар Николов, а при девойките - Виктория Терзиева, Лазаринка Лазарова и Жени Валентинова.

В третата група при мъжете и жените единствен носител на две призови втори места по класически шахмат и блиц стана Тома Киряков, който е и учител по шахмат. Той допусна да бъде изпреварен само от настоящия шампион на България за младежи до 20 години Тихомир Янев, който е международен майстор, състезател на ШК „Каиса" от Варна и възпитаник на м.с.Теодоси Костадинов.